![](https://avrupaninsesi.com//isDosyalar/2024/11/25/galeri_ND5_woTMmZBCSMqi50Lu.jpg)
AB'de gıda ürünleri, içeriği hakkında pek çok bilgi ile etiketleniyor – bazılarının etiketi zorunlu, bazıları ise gönüllü. Ancak, bu bilgi bolluğu genellikle tüketicileri zor durumda bırakıyor, diyor Avrupa Sayıştayı.
Sayısız Logo, Slogan ve Kalite İşaretleri: AB'deki gıda etiketlemeleri, Avrupa Sayıştayı'na göre tüketicileri bazen yanıltıcı olabiliyor. Hukuki düzenlemelerdeki eksiklikler ve denetimlerdeki yetersizlikler de bu durumu daha da kötüleştiriyor.
Avrupa Komisyonu'nun denetçileri, AB düzenlemelerinin etiketlerde temel bilgilerin bulunmasını sağladığını kabul ediyor. Ancak, hukuki çerçevede bazı boşlukların o kadar ciddi olduğunu belirtiyorlar ki, bunlar tüketicilerin yanıltılmasına zemin hazırlayabiliyor. Örneğin, yüksek miktarda yağ, şeker veya tuz içeren ürünlerde bile, bu ürünlerin besin değeri ya da sağlık etkileri konusunda bazı avantajlar öne çıkarılabiliyor.
Hukuki Düzenlemeler Yetersiz
Avrupa Sayıştayı'ndan Keit Pentus-Rosimannus, "Şirketler, ambalajlardaki bilgileri verirken büyük bir yaratıcılık sergiliyor," diyor. "Ancak AB düzenlemeleri, sürekli değişen pazara ayak uyduramıyor. Bu durum, 450 milyon Avrupa tüketicisini kasıtlı ya da kasıtsız yanıltıcı mesajlara maruz bırakıyor."
Etiketlerdeki Standart Eksiklikleri
Sayıştay denetçileri, AB'de yüzlerce farklı etiket olduğunu ve bunların bir kısmının, örneğin Almanya'da da kullanılan Nutri-Score gibi besin değeri etiketlerinin tüm AB'de standartlaştırılmadığını vurguladı. Ayrıca, içeriklere dair AB çapında bir tanımlamanın olmadığını belirttiler. Bu, "vegan" veya "vejetaryen" gibi etiketler ile alerjen bilgilerini içeriyor.
Gönüllü Etiketler ve Yeşil Yıkama
Bir diğer sorun ise, tüketicileri satın almaya yönlendirmeyi amaçlayan çok sayıda gönüllü etiketin bulunması. Bu etiketler, çoğu zaman ürünün kalitesi veya sürdürülebilirliği ile ilgili bilgiler sunuyor. Ancak, Sayıştay'a göre bu etiketlerin birçoğu "yeşil yıkama" olarak adlandırılan, yani ürünün çevre dostuymuş gibi yanıltıcı şekilde pazarlanması anlamına geliyor.
AB Komisyonu yetkilileri ise, AB hukukunun gıda etiketlerinin bilimsel verilere dayalı ve yanıltıcı olmayan bilgiler içerdiğini garanti ettiğini belirtti. Ayrıca, "Yanıltıcı etiketlerin piyasaya sürülmesi durumunda uygulama eksiklikleri olabilir," diye ekledi.