![](https://avrupaninsesi.com//isDosyalar/2024/12/09/galeri_q-72pn-Z9p5FnH2MUBR1.jpg)
Dünyanın beşinci ve Türkiye'nin en yüksek barajı: Yusufeli Barajı
Artvin ilinin 70 kilometre güneybatısında, Çoruk Nehri üzerinde yer alan Yusufeli Barajı, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en yüksek 5. barajı olarak dikkat çekiyor. 2013 yılında temeli atılan ve Kasım 2022'de su tutma işlemi başlayan baraj, 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olma unvanını taşıyor.
Baraj inşaatı, yüksekliği nedeniyle büyük bir mühendislik başarısını da içeriyor. Tüm inşaat malzemeleri ve iş makineleri, vinçler yardımıyla inşa alanına taşındı. Yapım sürecinde 4 milyon metreküp gövde betonu, 1 milyon 800 bin metreküp konvansiyonel beton olmak üzere toplamda 5 milyon 800 bin metreküp beton kullanıldı.
Yusufeli Barajı, su toplama hacmi açısından da büyük bir kapasiteye sahip. 2,1 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip olan baraj, yıllık 1,9 milyar kWh enerji üretim kapasitesi ile yaklaşık 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip. Bu enerji üretimi, bölgenin kalkınmasına önemli bir katkı sağlarken, ülkenin enerji altyapısına da büyük bir güç katmaktadır.
Ancak, Yusufeli Barajı'nın inşasıyla birlikte bazı zorluklar da ortaya çıktı. Barajın inşa edilmesi nedeniyle bir ilçe ve 10 köyün sular altında kalması kaçınılmaz oldu. Bu köyler ve ilçe, yeni bir alana taşınarak yeniden inşa edildi. Yeni yerleşim alanları, bölge halkının yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla modern altyapılarla donatıldı.
Yusufeli Barajı, sadece enerji üretimi açısından değil, aynı zamanda bölgenin sosyal ve ekonomik yapısı açısından da önemli bir dönüşüm süreci başlatmış durumda. Hem çevre düzenlemesi hem de bölge halkının yaşam standardını artıracak projelerle, Yusufeli Barajı'nın etkileri uzun yıllar boyunca hissedilecek.