![](https://avrupaninsesi.com//isDosyalar/2024/11/21/galeri_9ouIC3M9t4IRJdoDNLJ1.jpg)
Plastik kirliliğini azaltmak bilim insanlarından 4 basit çözüm önerisi
Plastik atıklar, çöp sahalarında, doğada ve okyanuslarda birikmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler, küresel bir plastik anlaşması üzerinde görüşmeler yaparken, bilim insanları da bu sorunu çözmek için bazı önerilerde bulundu.
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’den bir araştırma ekibi, plastik atıkların yanlış bir şekilde doğaya atılmasının dört büyük önlemle %91 oranında azaltılabileceğini belirtti. Bu önlemler, plastik atığın geri dönüştürülmesini ve düzgün şekilde yakılmasını içeriyor. Ekip, bu önerilerini, plastik kirliliğini durdurmaya yönelik olarak Kasım ayında Güney Kore’nin Busan şehrinde yapılacak son müzakereler öncesinde yayımladı.
Araştırma, sadece dört önlemle plastik atıkların büyük ölçüde azaltılabileceğini ve ayrıca plastik üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının da üçte bir oranında düşürülebileceğini gösterdi. Yapılan yapay zeka simülasyonları, eğer bu önlemler alınmazsa, 2050 yılına kadar kötü yönetilen plastik atık miktarının neredeyse iki katına çıkacağını öngörüyor.
Bugün dünya genelinde denizlere her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atık dökülüyor ve ek olarak 1,5 milyon ton mikroplastik de suya karışıyor. Plastikler, artık dünyanın en uzak kutup bölgeleri ve dağlarının zirvelerine kadar her yere yayılmış durumda. Bu atıklar, denizlerdeki hayvanların midesinde ve kas dokularında bile bulunabiliyor.