![](https://avrupaninsesi.com//isDosyalar/2024/11/24/galeri_Rb3bNGHVV_BIA9UTov7R.jpg)
YTB ve Savunma Sanayii'nin 'Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları' Münih'te gerçekleşti
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, STM, TEI, EHSİM ve KOLUMAN gibi önde gelen savunma sanayi şirketlerinin katkılarıyla düzenlenen "Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları" etkinliğinin ikincisi Münih'te gerçekleştirildi. Etkinlik, Münih OST Konferans Merkezi'nde yapıldı.
Etkinlikte, katılımcılara savunma sanayi şirketlerinin projeleri hakkında bilgi edinme, sorularını sorma ve staj ile iş fırsatları hakkında detaylı bilgi alma imkanı sunuldu. Yurt dışında yaşayan gençlerin mühendislik ve teknoloji alanlarında deneyim kazanmalarını hedefleyen bu programın ilki Köln'de, ikincisi ise Münih'te yapıldı.
Savunma Sanayi Başkanlığı Kurumsal Gelişim ve Yetenek Yönetimi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Ağustos ayında Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan „Milli Yetkinlik Hamlesi“ projesinin amacının, Türk savunma sanayisinde görev alan mühendislerin ve uzmanların yanı sıra, bu alanda kariyer yapmayı hedefleyen lise ve üniversite öğrencilerinin yetkinliklerini geliştirmek olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Karataş, savunma sanayisinde insan kaynağının son derece değerli olduğunu ve bu kaynağın doğru şekilde yönlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, savunma sanayisinin teknoloji yol haritası ve stratejik planları doğrultusunda, doğru yetkinliklerle donanmış bir insan kaynağının oluşturulmasının temel hedeflerden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, „Milli Yetkinlik Hamlesi“nin sadece savunma sanayi ekosistemindeki 90 bin kişiyi hedeflemediğini, aynı zamanda Türkiye'deki lise ve üniversite öğrencileri arasında savunma sanayisi hakkında farkındalık oluşturmayı ve dünya çapında eğitim gören Türk gençleriyle iletişimi güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı.
Prof. Dr. Karataş, proje kapsamında bu yıl Haziran ayında başlattıkları ziyaretlerin ilk durağının Hollanda olduğunu, Eintal şehrinde yaklaşık 250 mühendis ve öğrenciyle bir araya geldiklerini aktardı. Ziyaretlerde, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı, kullanılan teknolojileri, çözüm üretilen problemleri ve geleceğe yönelik planları gençlerle paylaştıklarını söyledi.
Karataş, „Savunma sanayi başkanlığı olarak Avrupa'da Türk gençleriyle bir araya gelmek için her fırsatı değerlendireceğiz“ diyerek, gençlere „Milli Yetkinlik Hamlesi“ kapsamında sunulan fırsatları aktardıklarını ve onların gösterdiği ilgiyle gururlandıklarını belirtti. Ayrıca, gençlerle Türkiye'ye döndüklerinde veya Avrupa'da kaldıklarında savunma sanayi ekosistemine nasıl katkı sağlayabilecekleri konusunda istişarelerde bulunduklarını dile getirdi.
Son olarak Karataş, „Savunma sanayi ürünlerimizi tanıtmak ve Türk vatandaşlarımıza yeni fırsatlar sunmak için artık reaktif değil, proaktif bir yaklaşım sergiliyoruz. Avrupa'nın her coğrafyasındaki Türk gençleriyle iletişimi güçlendirmeye devam edeceğiz“ şeklinde konuştu.
YTB, daha önce de “Türkiye Stajları Programı” kapsamında Aachen, Frankfurt, Münih ve Stuttgart gibi şehirlerde benzer etkinlikler düzenlemişti.